PODPROGRAM 2020 – efekty
- Stowarzyszenie Bank Żywności Kutno z terenu województwa łódzkiego przy współpracy Bankiem Żywności w Łodzi realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach
w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021. - Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (buraczki wiórki, fasolka po bretońsku, groszek
z marchewką, koncentrat pomidorowy, mus jabłkowy, powidła śliwkowe); - mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
- tłuszcze (olej rzepakowy);
- skrobiowe (herbatniki maślane, kasza jęczmienna, kawa zbożowa rozpuszczalna, makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały);
- mięsne (filet z makreli w oleju, pasztet drobiowy, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona);
- cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy.
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 1366 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 94 670,78 kg żywności;
- 9 466 szt. paczek żywnościowych.
Serdecznie dziękuję władzom samorządowym Miasta Kutno oraz Gminy Kutno za wsparcie finansowe realizowanego programu, Miejskiemu Ośrodkowi Pomocy Społecznej w Kutnie i Gminnemu Ośrodkowi Pomocy Społecznej Gminy Kutno za przeprowadzone kwalifikacje osób uprawnionych i bieżącą współpracę w trakcie realizacji programu oraz pracownikom Stowarzyszenia Bank Żywności Kutno zaangażowanym bezpośrednio w realizację Podprogramu 2020.
Władysław Janik – Prezes Zarządu